We lezen, schrijven en spreken elke dag honderden woorden. En het vakjargon is nooit ver weg. Ook in de zorgsector gebruiken we heel wat specifieke termen. In deze blog focussen we op het woord nomenclatuur. Nog geen idee wat dit betekent? Lees dan snel verder.
Wanneer je langsgaat bij je dokter, tandarts, kinesitherapeut of andere zorgverlener, geeft die jou een getuigschrift voor verstrekte zorgen. Dit alombekende ‘doktersbriefje’ dien je vervolgens in bij je ziekenfonds om een terugbetaling aan te vragen. Door de digitalisering gebeurt dit steeds vaker volledig digitaal (eAttest).
Op dat document, en ook bijvoorbeeld op een ziekenhuisfactuur, staan nomenclatuurcodes vermeld. Elke medische of paramedische handeling krijgt namelijk een code van 6 cijfers toegewezen. Deze code staat voor het ereloon dat een zorgverlener krijgt én voor het remgeld dat de patiënt betaalt. Voor de volledigheid: binnenkort zal de code kunnen bestaan uit meer dan 6 cijfers.
Kort samengevat heb je dus:
- Ereloon: het bedrag dat je aan de zorgverstrekker betaalt voor de verstrekking. Ook wel honorarium genoemd. Je ziekenfonds komt tegemoet in de prijs van die verstrekking (= de tegemoetkoming van de wettelijke ziekteverzekering).
- Remgeld: het verschil tussen het officiële honorariumbedrag en het bedrag dat het ziekenfonds terugbetaalt.
- Nomenclatuurcode: uitgebreide lijst met codes die verwijzen naar geneeskundige prestaties die (geheel of gedeeltelijk) vergoed worden het ziekenfonds.
Belangrijkste nomenclatuurcodes
De verstrekte zorgen die de ziekteverzekering terugbetaalt en de bijhorende nomenclatuurnummers zijn wettelijk vastgelegd. De lijst en de wijzigingen worden in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De belangrijkste categorieën zijn:
- Bezoeken en raadplegingen van huisartsen en artsen-specialisten
- Verzorging door kinesitherapeuten
- Verzorging door verpleegkundigen en diensten voor thuisverpleging
- Tandverzorging
- Bevallingen
Prothesen, rolstoelen, verbanden en implantaten
- Ziekenhuisverpleging
- Verzorging voor bejaarden in rustoorden
- Revalidatiezorg
De toekomst van de nomenclatuur
Uitgezonderd de laag variabele zorg in 2019, kende de nomenclatuur de afgelopen jaren weinig structurele hervormingen. En dat is echt wel noodzakelijk. Zo heb je de overwaardering van bepaalde diensten die vandaag leidt tot inkomensverschillen tussen medische disciplines. Daarnaast zie je evoluties opkomen zoals multidisciplinaire samenwerking en telegeneeskunde. Tenslotte wordt de wetgeving almaar complexer en veranderen regels regelmatig. Corona had / heeft bijvoorbeeld een grote impact op de nomenclatuur zoals we in deze blog al aanhaalden. Conclusie? Er zijn vandaag dus best wel wat grijze zones die tot interpretatie leiden.
Hoog tijd dus om de hele nomenclatuur grondig op te frissen. Iets dat het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) ook begreep en momenteel is men bezig met een grote wijziging die er in 2025 zal komen. De doelstelling is een nieuwe logica en structuur geven aan de huidige medische nomenclatuur. Meer info over de hervorming van de nomenclatuur vind je hier. Uiteraard worden al deze wijziging naadloos opgevolgd en verwerkt in onze Besco Portal.
Volg een opleiding nomenclatuur
Een goede kennis van nomenclatuur, tarifering en bijhorende wetgeving is voor elke zorgverstrekker en -instelling van essentieel belang. Besco organiseert daarom interactieve, praktijkgerichte opleidingen rond nomenclatuur. Bedoeld voor beginnende én ervaren medewerkers die dagelijks of sporadisch met nomenclatuur te maken krijgen. Hieronder lijsten we graag 3 opleidingen op die alvast de moeite zijn. Meer info of inschrijven kan je hier: https://www.besco.be/opleidingen
Basis Nomenclatuur – 13 oktober 2022
- Nomenclatuur
- ZIV – tussenkomsten/ Remgeld
- Totstandkoming
- Wetgeving
- Algemene bepalingen nomenclatuur
- Artikels nomenclatuur aandachtspunten
- Gebruik van de nomenclatuur
- Toepassingsregels
- Interpretatieregels
- Heelkunde – Operatieve Hulp – Anesthesie
- Enkele artikels uitgelicht
- Oefeningen in eCoNoDat
Nomenclatuur voor gevorderden – 25 oktober 2022
- Global Payment System
- Covid-19
- Algemene bepalingen
- Wetgeving
- Artikels
- Artikel 12: Anesthesie
- Artikel 13: Reanimatie
- Artikel 14-15-16-34: Heelkunde - Operatieve hulp
- Artikel 20: Inwendige geneeskunde
- Artikel 25: Medisch Toezicht
- Artikel 26: Bijkomend honorarium dringendheid
Oefeningen
Spoed en nomenclatuur – 8 november 2022
- Bekwamingen
- Bevoegdheidscodes
- Attributen
- Nomenclatuur
- Toepassingsregels
- Speciale tekens
- Artikel 25: Toezicht
- Artikel 11: Algemene speciale verstrekkingen
- Artikel 13: Reanimatie
- Artikel 14: Heelkunde - Orthopedie