Eenvoudig traceren & beheren van alle medische hulpmiddelen met SteMaTo® Implants

stematoimplants

Van pacemakers, heup-, knie- en borstprotheses, chirurgische instrumenten tot schroeven en pleisters: het zijn allemaal voorbeelden van medische hulpmiddelen & implantaten. Vandaag bestaat er in de EU & België geen verplichte & gecoördineerde registratie. Maar niet meer voor lang! Met SteMaTo Implants kies je voor een toekomstgerichte, gebruiksvriendelijke en slimme oplossing.

Het gamma aan medische hulpmiddelen en implantaten is bijzonder uitgebreid. Ze worden dan ook door alle gezondheidszorgbeoefenaars in zeer uiteenlopende domeinen gebruikt. Zelfs patiënten komen ze in het dagelijks leven vaak tegen zonder daar bij stil te staan. In de medische hulpmiddelensector gebeurt bovendien erg veel innovatie. Wereldwijd bestaan er meer dan 4 miljoen verschillende soorten. En hier komen er elke week nog eens meer dan 6.000 bij.

Belangrijke verschillen tussen de VS en Europa / België

Deze medische hulpmiddelen en implantaten bevatten unieke codes (o.a. GTIN-code (UDI), GS1-code, lot- en serienummer, ...). Toch bestaan er grote verschillen tussen de EU en de VS wat betreft de procedure voor het traceren en beheren.

 • Voor de Amerikaans markt valt dit alles onder de verantwoordelijkheid van de FDA of de Food and Drug Administration. Zij verplichten dat medische hulpmiddelen een Unique Device Identifier (UDI) krijgen en gedeeld worden met de FDA-database (GUDID). Door producten uniek te identificeren en artikelgegevens te delen, kunnen producten makkelijker worden getraceerd.

 • In de EU en België is er voor medische hulpmiddelen en implantaten geen verplichte & gecoördineerde registratie. Het exact opvolgen en opsporen ervan is dus vandaag vrijwel onmogelijk.

Het gevolg? Elk ziekenhuis of zorginstelling werkt met een eigen (database)systeem. Sommige kleven bijvoorbeeld handmatig stickers op elk medisch hulpmiddel of implantaat. Dat is bijzonder tijdrovend en vooral inefficiënt omdat het niet gekoppeld is andere data zoals voorraad, planning of boekhouding. Daarnaast creëer je zo de mogelijkheid voor menselijke fouten. Tenslotte leidt dit wel eens tot onveilige situaties waarin je exact kan traceren welk implantaat gebruikt is bij welke patiënt.

Nieuwe wetgeving komt er snel aan

Deze situatie verandert echter snel! Vanaf 26 mei 2021 wordt de notificatie van plaatsing of verwijdering van medische hulpmiddelen en implantaten verplicht in België voor degene die zijn opgenomen in de bijlage bij het koninklijk besluit van 27.09.2020 houdende het Centraal traceerbaarheidsregister (CTR).

Vanaf 26 mei 2023 wordt het daarenboven verplicht om dit te doen aan de hand van de GTIN code (UDI) en te koppelen aan EUDAMED. Deze European Databank on Medical Devices bevat informatie over medische hulpmiddelen en fabrikanten, over de CE-markering, klinisch onderzoek en de gebruiksaanwijzing van een product.

De oplossing? SteMaTo Implants! Dé tool om al je medische hulpmiddelen eenvoudig en snel te beheren, traceren, koppelen en tarificeren.

SteMaTo Implants werkt in 2 eenvoudige stappen

SteMaTo Implants werd ontwikkeld door Besco, expert in innovatieve medische software sinds 2002. Alle ziekenhuizen & mutualiteiten in Vlaanderen en Wallonië én de belangrijkste verzekeringsmaatschappijen behoren tot onze klantenportefeuille. Hierdoor beschikken we niet alleen over de juiste know-how, maar ook over heel wat data om een slim, gebruiksvriendelijk en uniek databasesysteem voor medische hulpmiddelen en implantaten te lanceren.

 SteMaTo Implants werkt in 2 eenvoudige stappen:

 • Stap 1: Via de handscanner scan je de GTIN code of eventueel maak je een foto van het label.

 • Stap 2: SteMaTo koppelt dit automatisch met het magazijn- en voorraadsysteem, de (ziekenhuis)planningsoftware, boekhouding, EcoGUDID op basis van de FDA database, ... En zelfs aan de tarificatie en het patiëntendossier.

De voordelen op een rijtje

 • Beheer alle medische hulpmiddelen & implantaten in 1 uniek databasesysteem.

 • Bespaar tijd door te werken met de handige scan ipv zelf ontwikkelde barcodestickers te kleven.

 • Maak automatische koppelingen met alle interne planning- en boekhoudsystemen en externe medische databases.

 • Krijg een permanent overzicht van al je voorraden.

 • Traceer eenvoudig bij welke patiënten een bepaald implantaat gebruikt werd.

 • Voldoe aan alle Belgische en Europese verplichtingen, nu én in de toekomst.

 • Beperk het aantal menselijke fouten tot een absoluut minimum

Brochure Stemato Implants

Of neem contact!

Aardbruggenstraat 81 | 3570 Alken
Tel: +32 11 48 53 10
info@besco.be

BTW: 477.090.243