20 jaar Besco, een terug- en vooruitblik

12 maart 2002... op die dag ziet Besco het levenslicht. Na een carrière van 20 jaar in de medische sector, met Johnson & Johnson als bijzondere leerschool, besloot Jos Bessemans een eigen bedrijf te starten. Besco, kort voor Bessemans en Consulting, was geboren. Vandaag 20 jaar later is het uitgegroeid tot een referentie in de gezondheidszorg.

 

“Naast consultancy opdrachten ontwikkelden we reeds het eerste jaar in ons bestaan een complete, actuele database voor nomenclatuur. Onder de noemer eCoNoDat® (kort voor Elektronische Complete Nomenclatuur Database) werd een gestructureerde verzameling van alle verstrekkingen van de ziekteverzekering ontwikkeld”, blikt Jos terug.

En dat bleek een schot in de roos. Na 1 jaar gebruikten al 15 Vlaamse ziekenhuizen eCoNoDat. 2 jaar later is Besco ook in Wallonië actief en mag het de grootste mutualiteit tot haar klanten rekenen. Vandaag gebruikt elk Belgisch ziekenhuis, het Kenniscentrum, elke grote mutualiteit en de belangrijkste verzekeringsinstellingen de unieke Besco-software.

Geen update gemist

“Als dé referentie voor de gezondheidssector gaan wij er prat op dat, ondanks soms zeer laattijdige publicatie door de overheid, Besco in 20 jaar nooit 1 van de meer dan 250 jaarlijkse updates te laat uitgevoerd hebben”, aldus Jos.

Innoveren zit bovendien in het DNA van Besco. “Onder de naam Besco Portal bundelden we alle onze oplossingen voor de ziekenhuis administratie en werden we een onmisbare informatiebron voor talloze diensten”, vertelt Bert Lantin.

“Een geleidelijke uitbreiding van het aantal medewerkers resulteerde in 2009 tot de toevoeging van het geneesmiddelbestand eCoFaDat® en later zorgden de toevoeging van implantaten (eCoMaDat®), en zorgverstrekkers (eCoNoDat®_Care) ervoor dat de Besco Portal als verzamelnaam uitgroeide tot dé referentie in België.”

“Besco is trouwens niet enkel een leverancier van software en databases. We evolueerden tot een bedrijf waar consultancy, begeleiding en ondersteuning voor de hele zorgsector onze kerntaak geworden is.”, geeft Bert nog mee

Blik richting sterilisatie

In 2007 verbreedde Besco haar scope. “Als verlengstuk van de analyses in vele ziekenhuizen waar de we optimalisatie van de werking van de CSA begeleidden, ontwikkelden we SteMaTo. Ontsproten uit de ‘processturing’ in grote industriële bedrijven, vertaalden we deze methodiek naar onze Sterilisatie Management Tool als een software die de organisatie van de CSA en aanverwante processen in al zijn facetten ondersteunt. Deze unieke combinatie van techniek en kennis is de basis voor onze wereldwijde activiteit”, legt Jos uit.

SteMaTo Implants bouwt hierop verder en is één van de laatste nieuwe innovatieve ontwikkelingen van Besco. Een uniek systeem om medische hulpmiddelen en implantaten te traceren en beheren, gebaseerd op een permanent ge-update database met meer dan 4 miljoen producten. “Het resultaat? Vanaf dag 1 papierloos werken op alle diensten waar implantaten en medische hulpmiddelen gebruikt worden zonder het kleven van extra stickers. Een schril contrast met de huidige totaal voorbijgestreefde werkwijze in ziekenhuizen met een enorme tijdswinst en vermindering van menselijke fouten tot gevolg.”, aldus Jos nog.

In 2016 volgt de overdracht van Besco aan Bert Lantin. De toekomst van Besco als familiebedrijf is zo helemaal verankerd en de klanten hebben de garantie op dezelfde kwaliteit en gedrevenheid naar innovatie.

Partnership met Mercy Ships

In 2021 sluit Besco, na een wereldwijde selectieprocedure, een partnership met Mercy Ships. Deze ziekenhuisschepen, gedragen door vrijwilligers van over de ganse wereld, bieden medische hulp in de allerarmste landen. De ‘Global Mercy’, het nieuwste en grootste schip is wordt uitgerust met SteMaTo. Bovendien helpt Besco met de optimale inrichting en organisatie van het schip.

“De droom van iedere ondernemer in de gezondheidszorg is om te kunnen bijdragen tot een betere wereld. We varen dus vol vertrouwen richting een rooskleurige toekomst. We willen graag alle klanten, medewerkers en hun partners te danken voor de trouw gedurende de voorbije jaren!”, besluiten Jos en Bert in koor.

Aardbruggenstraat 81 | 3570 Alken
Tel: +32 11 48 53 10

BTW: 477.090.243