Waarom de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) cruciaal is voor elk ziekenhuis

Elk ziekenhuis werkt met duizenden verschillende ‘sets’ van medische materialen. Na elk gebruik moeten deze natuurlijk gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd worden. Een logistiek huzarenstukje waar elke fout consequenties heeft, zeker in corona-tijden. Met SteMaTo, de track & trace software van Besco, investeer je in de veiligheid van patiënten en tegelijk bespaar je kosten.

Eén van de grootste zorgen in elk ziekenhuis is de strijd tegen infecties. En met reden: een ziekenhuis is nu eenmaal een plek met 20131012 152815meer kans op microben, virussen en bacteriën.

Als ziekenhuispatiënt onderga je bloedafnames, injecties, transfusies, chirurgische ingrepen enzovoort. Elke van die handelingen houdt een risico in voor overdracht van ziektekiemen en parasieten. Het belang van een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is dus cruciaal. Zeker in corona-tijden.

Wat doet zo’n CSA? Een middelgroot ziekenhuis verwerkt ongeveer 200 tot 250 ‘sets’ van medisch materieel per dag. Na het gebruik van medische instrumenten, denk aan scalpels of scharen, moeten deze gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd. Dit voorkomt dat de volgende patiënt waarop het materieel wordt gebruikt, besmet of geïnfecteerd raakt door bacteriën uit de voorgaande operatie of procedure. En ook heel wat andere materialen binnen een ziekenhuisomgeving dienen steriel te blijven.

De meeste ziekenhuizen hebben voor het steriel maken van al dat materieel een Centrale Sterilisatie Afdeling of CSA. Zij krijgen echter heel wat uitdagingen op hun bord: meer operaties, steeds complexere medische instrumenten en een groeiende nood om elk component structureel te traceren. SteMaTo, de eerste allomvattende management software voor CSA's, is de perfecte oplossing.

Tal van voordelen met SteMaTo
Deze tracking & management software voor medische instrumenten is het resultaat van de jarenlange expertise die Besco opbouwde in de wereld van CSA's. Het zorgt dat je investeert in de veiligheid van patiënten en tegelijk kosten bespaart. Wist je trouwens dat AZ Vesalius, Jessa, GZA en het militair ziekenhuis al gebruikmaken van SteMaTo? Bovendien zijn we, naast België, actief in Canada, Roemenië, Israël, Portugal en de Verenigde Arabische Emiraten.

SteMaTo is snel, accuraat en gebruiksvriendelijk. Je kan het vergelijken met het aankomen en vertrekken op een luchthaven: SteMaTo geeft je een up-to-date overzicht van waar elk instrument komt en naartoe gaat. Zelfs tijdens een operatie heb je een accuraat overzicht.

SteMaTo gebruikt bovendien de snelste scanner in de wereld en werkt met alle soorten materiaal en codes. Op slechts 2,5 minuten scan en registreer je 40 medische instrumenten. Ontdek het zelf in deze video

Helemaal overtuigd? Of nog vragen?
Meer informatie vind je op www.stemato.com of neem contact via bert@besco.be

Aardbruggenstraat 81 | 3570 Alken
Tel: +32 11 48 53 10
info@besco.be

BTW: 477.090.243